Sunday, February 14, 2010

Απολογία ενός Ανθέλληνα, Νίκος Δήμου, Εκδόσεις Opera.

Το περασμένο καλοκαίρι επισκέφτηκα την έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο. Ο τίτλος μου φάνηκε αρκετά ελκυστικός, απολογητικός θα έλεγα και αποφάσισα να το αγοράσω. Έμεινε στη στοίβα με τα “προσεχώς” για μερικούς μήνες και προχθές έπεσε το μάτι μου επάνω του και αποφάσισα να το ξεφυλλίσω. Ομολογώ ότι είναι το πρώτο βιβλίο του Νίκου Δήμου που όχι μόνο αγοράζω αλλά διαβάζω κιόλας.

Μπορώ να συζητήσω και να κρίνω ένα βιβλίο αλλά δεν συνηθίζω να το προτείνω ή όχι. Για μένα δεν υπάρχουν καλά ή κακά βιβλία. Όλα τα βιβλία αξίζουν να διαβαστούν και μπορούν να σου προσφέρουν πολλά αρκεί να είσαι ανοιχτός σε καινούργιες απόψεις αλλά έτοιμος να αμφισβητήσεις τα πάντα, να μελετήσεις και να καταλάβεις τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούν να επικοινωνήσουν τα μηνύματα του συγγραφέα τους. Το μόνο που έχεις να κάνεις μετά είναι απλώς ή να συμφωνήσεις η όχι. Αυτό που μου έκανε αμέσως εντύπωση, και μου φάνηκε και κάπως αστείο κιόλας, είναι ότι στο δεύτερο μέρος του βιβλίου οι ιστορίες του έχουν μία διαλεκτική μορφή, όπως οι Διάλογοι του Πλάτωνα. Χωρίς κριτική παραθέτω μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο.



“Στην πραγματικότητα το να μιλάμε για Δυτικό Πολιτισμό είναι λάθος. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πολιτισμό που εμπεριέχει μέσα όλα τα προηγούμενα πολιτισμικά μορφώματα.”, “Μόλις ακούσουμε για παγκόσμιο πολιτισμό, μας πιάνει το άγχος της αφομοίωσης, απώλειας ταυτότητας κλπ (Φυσική αντίδραση σε κάθε μικρό λαό). Όμως και αυτός ο φόβος δεν ευσταθεί... οι Σικελοί δεν έγιναν Μιλανέζοι, οι Βαυαροί δεν έγιναν Πρώσσοι, οι Ουαλλοί Άγγλοι...”, Η κακή Δύση.

“Μπορεί η οικονομία να υπήρξε αιτία πολλών πολέμων (σίγουρα όχι όλων) όμως εγώ θα ισχυριστώ πως είναι η βασική αιτία για κάθε ειρήνη. Εκτός από τους εμπόρους όπλων και τους μαυραγορίτες κανένας επιχειρηματίας δεν ωφελείται από τον πόλεμο.”, Οικονομία και Ειρήνη.

“Πληρώνουν όλοι φόρους με τους οποίους μισθοδοτούνται οι ορθόδοξοι ιερείς – αλλά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Π.χ. Εβραίοι, Καθολικοί και {Προτεστάντες έχουν μειωμένες δυνατότητες σταδιοδρομίας στο δημόσιο – για να μη μιλήσουμε καθόλου για Μουσουλμάνους.”, Ορθοδοξία και Μισαλλοδοξία.

“Κορύφωση όλων αυτών των αδυναμιών υπήρξε το Μακεδονικό – ένα κατασκευασμένο ψευδοπρόβλημα. Μπερδέψαμε ένα γεωγραφικό όρο με ένα επιχείρημα “εθνικής συνέχειας” και κάναμε όλη την υφήλιο να απορεί.”, Ελληνική Εξωτερική Πολιτική.

¨Οι άνθρωποι ζούνε με μύθους. Οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν το παρελθόν.... Ο μύθος του Χρυσού αιώνα και του Χρυσού Γένους... Ο μύθος της συνέχειας της φυλής (αντλούμε κύρος από κάποιους που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια, με τους οποίους έχουμε ελαχίστη – ή και καμία – βιολογική σχέση). Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες εσείς... ¨, Για το μέλλον του Παρελθόντος.

¨Οι παλιοί μπορεί να είχαν λιγότερο άγχος είχαν όμως περισσότερο φόβο. Συγκεκριμένο φόβο, της πείνας, της αρρώστιας, των ληστών, των πειρατών. Η εγκληματικότητα είναι αστεία μπροστά στην ανομία των δήθεν χρυσών αιώνων¨, Για το μέλλον του Παρελθόντος

“Υπάρχουν δύο λαοί της διασποράς στον κόσμο, οι Εβραίοι και οι Έλληνες είπε. Το πρόβλημα με εσάς τους Έλληνες είναι ότι πάντα είχατε πατρίδα. Δύο λαοί της διασποράς, δύο εκλεκτοί λαοί, αλλά μόνο μία πατρίδα.”, Διασπορά.

“Οι μόνοι δυο – κάποιας σπουδαιότητας – φιλόσοφοι σας, ο Καστοριάδης και ο Αξελός, είναι Γάλλοι υπήκοοι...”, Διασπορά

“Είστε μία μοναδικά χαρισματική ράτσα, όπως οι Εβραίοι.”, Διασπορά.

“How odd of God to choose the Jews”, Διασπορά.

“Για να μην πούμε πως κάθε ισχυρισμός για το Ελληνικό αίμα και την καθαρότητα της φυλής προσομοιάζει με τον ναζιστικό Άρειο ρατσισμό. Έτσι εάν νομίζεις πως είστε απευθείας απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, ξέχασέ το.”, The glory that was Greece.

“Σας διδάξαμε να παριστάνεται τις σύγχρονες εκδοχές του Περικλή.”, The glory that was Greece.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1997.

Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment