Saturday, April 10, 2010

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο της αρχαίας «Μύρτιδος»

Στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης «ζωντάνεψε» το απόγευμα της Παρασκευής το 11χρονο κορίτσι που έζησε στην Αθήνα πριν από 2.440 χρόνια. Η «Μύρτις» μάς έδειξε το πρόσωπό της, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, και από τις 15 Απριλίου θα περιμένει να μας συστηθεί στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Η ανάπλαση του προσώπου της, που ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκληρώθηκε στη Σουηδία, αποκάλυψε ένα κορίτσι με κοκκινωπά μαλλιά, καστανά μάτια, ίσια μύτη και ελαφρώς πεταχτά δόντια.


Το κρανίο της «Μύρτιδος» βρέθηκε σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό. Το γεγονός ότι ήταν σε άριστη κατάσταση, καθώς διατηρούσε την κάτω γνάθο και όλα τα δόντια, έδωσε το έναυσμα στον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη να ξεκινήσει το εγχείρημα της ανάπλασης.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η «Μύρτις» ήταν ένα από τα πολλά θύματα του τυφοειδούς πυρετού που αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. και μαζί τον σπουδαίο αθηναίο πολιτικό Περικλή. Ήταν μόλις 11 ετών όταν έχασε τη ζωή της και τάφηκε βιαστικά σε έναν ομαδικό τάφο μαζί με ακόμη 150 ανθρώπους.

Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης έγινε το πρώτο παιδί που ανακτά τη φυσιογνωμία του με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ μας φέρνει πιο κοντά στην εικόνα των κατοίκων της αρχαίας Αθήνας.


Πηγή "www.in.gr".

1 comment:

  1. Η 11χρονη Μύρτις «μετακομίζει» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231057204

    ReplyDelete