Monday, March 22, 2010

Περίπατος στην αρχαία Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη

Επισκέψιμη θα είναι σε περίπου ένα χρόνο η αρχαία γειτονιά της Αθήνας, που έχει αποκαλυφθεί κάτω από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, προβλέπει πως σε λίγους μήνες θα περπατάμε στους αρχαίους δρόμους, ανάμεσα στα σπίτια, τα λουτρά και τα εργαστήριά της και παράλληλα θα γνωρίσουμε χιλιάδες ευρήματα που ήρθαν στο φως.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έκθεμα που επιτρέπει στο μουσείο να συνδυάζει μαζί με τις υψηλές στιγμές της Αθήνας και στιγμές της καθημερινότητας, όπως αποδεικνύεται από χιλιάδες ευρήματα» δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.



Σύμφωνα με τα Νέα, η μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προβλέπει και τη δημιουργία επιτόπιου μουσείου, με τη λειτουργία του οποίου θα ολοκληρωθεί το εκθεσιακό πρόγραμμα του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.

Βάσει της μελέτης, αφού συντηρηθούν τα ευρήματα και οργανωθούν διαδρομές, οι επισκέπτες θα περπατούν στην αρχαία αθηναϊκή γειτονιά και σε κάθε βήμα θα βρίσκονται σε διαφορετική εποχή. Τη μια στιγμή θα στέκονται σε ένα σπίτι του 5ου αι. π.Χ. με τον ανδρώνα του και θα περνούν δίπλα σε μια δημόσια κρήνη του 4ου αι. π.Χ. και πιο κάτω θα βλέπουν λουτρά και αποχωρητήρια (2ο-5 αι. μ.Χ.), κτίρια με πλακόστρωτες αυλές, δρόμους και πηγάδια.

Ενδιαμέσως, δε, θα τοποθετηθούν προθήκες με χαρακτηριστικά από τα χιλιάδες ευρήματα που έχουν έρθει στο φως. Εικόνα όμως θα αποκτήσουν οι επισκέπτες και για τις αρχαιότητες που χάθηκαν στα έργα του Μετρό. Πάνω στη σχάρα εξαερισμού και στον χλοοτάπητα που καλύπτει την ταράτσα του σταθμού με πλέγμα και χρώμα θα υποδηλώνονται ο δρόμος, τμήμα λουτρού και κτιρίου, μέρος των οποίων σώζονται στην ανασκαφή.

Την εφαρμογή της μελέτης-που υπογράφουν οι Μιχάλης Χατζηγιάννης, πολιτικός μηχανικός, και Βασίλης Λαμπρόπουλος, καθηγητής συντήρησης Αρχαιοτήτων στο ΤΕΙ Αθήνας- χρηματοδοτεί ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Πηγή "ΙΝ.gr".

No comments:

Post a Comment