Monday, May 31, 2010

Απειλείται από οικοπεδοποίηση η θέση του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς!

Τί κατεδαφίζουν στον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκονται τα θεμέλια του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς; Θα τον προστατεύσει τελικά η πολιτεία των αρχαιολογικό χώρο ή θα μιλήσουν και πάλι για έλλειψη χρημάτων; "Η σημερινή εικόνα μοιάζει σαν να πρόκειται για κατεδάφιση με σκοπό την οικοδόμηση και όχι την ανασκαφή για έρευνα και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Θυμίζουμε ότι ο χώρος έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός από το έτος 1964. Με διαδοχικές αποφάσεις του το ΚΑΣ έχει επί δεκαετίες γνωμοδοτήσει υπέρ της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου και ενοποίησής του με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπίου, από το οποίο το χωρίζει η οδός Αρδηττού.

Τον Νοέμβριο του 2008 είχαμε αναφερθεί στον κίνδυνο που διατρέχει ο χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος όπου βρίσκονται τα θεμέλια του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος να οικοπεδοποιηθεί. Κατασκευαστική εταιρία που το 2006 είχε αγοράσει τμήμα του δεσμευμένου αρχαιολογικού χώρου δρα με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό του και την εκμετάλλευσή του. Τότε είχαν στήσει σκαλωσιές χωρίς νόμιμη άδεια για τη δεύτερη φάση κατεδάφισης των κτηρίων.
Σήμερα τα πράγματα δείχνουν ακόμα πιο περίπλοκα. Στις 21/12/2009 ξεκίνησε η κατεδάφιση των υπόλοιπων κτιρίων του αρχαιολογικού χώρου από το ΥΠΠΟ με αρ. άδειας 1430/18/12/2009 που εκδόθηκε όμως από την πολεοδομία Αθηνών στο όνομα της κυπριακής εταιρίας ΑΡΣΙΝΟΗ- ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ενώ η απόφαση του υπουργού aαπό την 10/7/ 2005 ανέφερε ότι η κατεδάφιση θα γίνει από την Γ ΈΠΚΑ με δαπάνες του ΥΠΠΟ χωρίς ανάγκη έκδοσης άδειας. Και ενώ έγινε προσωρινή αναστολή των εργασιών κατεδάφισης από το Διοικητικό εφετείο Αθηνών στις 30/12/2009 οι εργασίες συνεχίστηκαν ως την 21/1/2010.

Στις αρχές του χρόνου κυκλοφόρησε ανώνυμο έγγραφο στην γειτονιά από την εν λόγω εταιρεία με διάφορες ανακρίβειες και παραπλανητικές θέσεις όπου αμφισβητούσε ακόμη και την ύπαρξη του ναού στη θέση αυτή!

Και ενώ στις 13/1/2010 ορίστηκε συνεδρίαση του Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με θέμα: “Έγκριση ή μη συγκρότησης επιτροπής μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη διενέργεια αυτοψίας σχετικά με τον καθορισμό ή μη Ζώνης Α΄ προστασίας στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα,..” που θα προστάτευε για πάντα τον εν λόγω χώρο, η συνεδρίαση αναβάλλεται κατόπιν αίτησης των ιδιοκτητών.

Στις 29/3/2010 μέσα στο Πάσχα ξεκίνησαν πάλι οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο χωρίς τη χρήση μηχανημάτων. Στις 7/4/2010 μπήκαν τα μηχανήματα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ η τεχνική μελέτη ορίζει ότι θα κινούνται εκτός του εργοταξιακού χώρου. Οι εργασίες συνεχίζονται με αποτέλεσμα σήμερα να βλέπουμε η κατεδάφιση να γίνεται με σκαφτικά μηχανήματα και ταυτόχρονα να αποξηλώνονται τα θεμέλια που συγκρατούν της επιχώσεις των παλαιών σπιτιών που κτίστηκαν πριν από το 1897 όταν έκανε την ανασκαφή ο Σκιάς, πριν απομακρυνθούν τα προϊόντα της κατεδάφισης (μπάζα). "

Για περισσότερες πληροφορίες και για να υπογράψετε την έκκληση για άμεση απαλλοτρίωση του ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου κάντε κλικ στο www.artemisagrotera.org.

Αναμετάδοση από www.in.gr

1 comment:

  1. Άλλος ένα κρυμμένος θησαυρός στο κέντρο της Αθήνας. Και μάλιστα αναξιοποίητος.

    ReplyDelete