Monday, May 24, 2010

Φιλοσοφία του Κώλου...

Καλεσμένος σήμερα στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega" ο επίτιμος καθηγητής φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς.

"Και τι προτείνεται για να βγούμε από την κρίση κύριε καθηγητά", ρωτάει ο Καμπουράκης. "Δεν έχω πρόταση δεν είμαι πολιτικός. Πρέπει να βγουν οι συνταγματολόγοι να συζητήσουν και να μας πούνε τι προβλέπει και τι μπορεί να γίνει μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος". Και ο Καμπουράκης κουνούσε το κεφάλι μονολογώντας... "μα κανένας δεν έχει πρόταση".


Η φιλοσοφία πρέπει να ξεπερνά τα θεωρητικά όρια, πρέπει να έχει ένα σκοπό. Δεν συζητάμε για χάρη της συζήτησης, δεν φιλοσοφούμε για χάρη της φιλοσοφίας. Προσδιορίζω μία ενδεχομένη κρίση με παραδείγματα, βάση μιας μεθόδου αναλύω, ερμηνεύω και διευκρινίζω την κρίση και τον χαρακτήρα της και την αληθινή της σημασία στην σημερινή κοινωνία όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ και τελικά παίρνω θέση, τοποθετούμε πρακτικά και είναι υποχρέωσή μου να πάρω μία θέση απέναντι στην κρίση αυτή. Η φιλοσοφία δεν μπορεί να είναι καθαρά θεωρητική, κενή, πρέπει να έχει ένα περιεχόμενο, μία διδασκαλία.

Σε ερώτηση του Καμπουράκη εάν μπορεί ο καθένας να λέει γιατί ο Κύριος Γιανναράς (και ο κάθε Γιανναράς) μπορεί να παίρνει τόσα επειδή έγραψε 5 βιβλία άκουσα το ανήκουστο... ή κάτι που δεν περίμενα ποτέ να ακουστεί από "καθηγητή φιλοσοφίας¨ στον αέρα, "Πέρασε και στον τελευταίο Πολίτη ότι όλοι είμαστε όλοι ίσοι και αυτό είναι έγκλημα".

Και η ερώτηση της ημέρας. Ποιος είπε, "Οι φιλόσοφοι μέχρι τώρα προσπάθησαν μόνο να ερμηνεύσουν τον κόσμο, το πραγματικό ζήτημα είναι να τον μεταβάλουμε".


Bookmark and Share

1 comment:

  1. Όσοι νομίζουν ότι ειπώθηκε πρώτα από τον Μάρξ καλά θα κάνουν να ξαναδιαβάσουν την Πολιτεία. Ο Πλάτωνας εξηγεί ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι φιλόσοφοι να παρασυρθούν, από την διαλεκτική της φιλοσοφίας, σε άκρατο σκεπτικισμό και ότι στην «Ορθή Πολιτεία» έχουν χρέος να μετέχουν στα κοινά και τις κυβερνητικές φροντίδες αυθόρμητα όχι όμως για την προσωπική τους ευχαρίστηση αλλά για το καλό της Πολιτείας.

    ReplyDelete