Tuesday, March 9, 2010

Τυφοειδής πυρετός αποδεκάτισε την αρχαία Αθήνα

Αρον άρον ενταφιάστηκαν στον ομαδικό τάφο του Κεραμεικού, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού, δεκάδες θύματα του λοιμού που πριν από 2.425 χρόνια αποδεκάτισε την αρχαία Αθήνα (στους 50.000 υπολογίζονται οι νεκροί) και στοίχισε τη ζωή στον Περικλή.

Η ταυτότητα του λοιμού; Τυφοειδής πυρετός, απάντησαν οι επιστήμονες που με τη μέθοδο του DNA εξέτασαν τα δόντια των νεκρών Αθηναίων. Χάρη, δε, στη σύγχρονη τεχνολογία, προχωρούν στην ανασύσταση του προσώπου της 11χρονης Μύρτιδος, που είχε ταφεί εκεί.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 9 Απριλίου, σε ειδική εκδήλωση στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Σύμφωνα με τα Νέα, το κρανίο της, που βρέθηκε στην ανασκαφή, είναι το μοναδικό που διατηρεί τη μόνιμη οδοντοφυΐα και ακέραια τόσο την πάνω όσο και την κάτω γνάθο, κάτι που δεν είναι σύνηθες στα αρχαία κρανία.

Η τεκμηρίωση των ευρημάτων της ανασκαφής, που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια, έγινε τη Δευτέρα από την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη.

Τα στοιχεία για τον ενταφιασμό των Αθηναίων στο συγκεκριμένο σημείο είναι εντυπωσιακά. Όπως είπε η αρμόδια αρχαιολόγος, οι πρώτες ταφές έγιναν ακανόνιστα αλλά με σχετική ευρυχωρία, με προσπάθεια εκμετάλλευσης του σχεδόν κυκλικού χώρου του ορύγματος.

«Ανάμεσα στους πρώτους νεκρούς έριξαν και λίγα κτερίσματα. Κατά τόπους και όπου έκριναν αναγκαίο, πετούσαν και μερικές φτυαριές χώματος, τουλάχιστον στην αρχή» ανέφερε η κ. Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη.

Αργότερα, όπως τόνισε, οι ταφές πυκνώνουν και ο χώρος μεταξύ των νεκρών μειώνεται, έτσι ώστε να κερδίζεται χώρος για όσο το δυνατόν περισσότερους νεκρούς.

«Σε αυτήν τη φάση θάβουν και παιδιά, ενώ στα οκτώ βρέφη προσφέρουν ιδιαίτερη μέριμνα και τα τοποθετούν σε ξεχωριστές θήκες, σαν να πρέπει να τα προστατεύσουν από αυτή καθαυτή τη χύδην ταφή» υπογράμμισε η κ. Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, σημειώνοντας πως «μερικοί στο τέλος ήταν θαμμένοι ακόμη και σε επικλινή στάση, σχεδόν ανορθωμένοι».

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή " www.in.gr".

No comments:

Post a Comment