Tuesday, November 3, 2009

Η υπέρ απλούστευση του Μεταναστευτικού

Το πιο συχνό επιχείρημα που ακούω σε συζητήσεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα και το σωβινισμό που επιδεικνύουν οι Έλληνες είναι "Λες και εμείς δεν υπήρξαμε μετανάστες". Είναι λοιπόν τόσο απλοϊκό όσο και ηλίθιο το επιχείρημα ότι επειδή δηλαδή κάποιοι Έλληνες κάποτε αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν θα πρέπει να δεχθούμε αδιαμαρτύρητα την εισβολή αλλοδαπών στη χώρα μας.

Πρώτα από όλα υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Οι Έλληνες μετανάστευσαν, (βιοποριστικοί, πολιτικοί ή άλλοι λόγοι) σε χώρες που μπορούσαμε κατά κάποιο τρόπο να ενταχθούμε στο εργασιακό δυναμικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει όλους αυτούς τους μετανάστες με αποτέλεσμα να οξύνεται η οικονομική κρίση και η κοινωνική αστάθεια. Δεν είναι λοιπόν απλώς και μόνο σωβινιστικό το ζήτημα.


Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι, ουδέποτε μετανάστης αντιμετωπίστηκε από τους κατοίκους μίας χώρας ως ισότιμος πολίτης... Η κυβέρνηση μπορεί να τους αποδέχθηκε για διάφορους λόγους συμπεριλαμβανομένης και της ψηφοθηρίας όπως και - κατά την προσωπική μου άποψη - ο κύριος Παπανδρέου με την απαράδεκτη πρόθεση να δώσει δικαίωμα ψήφου σε νόμιμους μετανάστες που κατοικούν στην Ελλάδα για περισσότερο από 5 χρόνια και παροχή ελληνικής υπηκοότητας στα παιδιά τους (σχετικό άρθρο). Αλλά ο Αμερικάνος, ο Γερμανός, ο Αυστραλός βλέπει διαφορετικά τον οποιοδήποτε αλλοδαπό που προσπαθεί να γίνει πολίτης της χώρας του. Δεν παύει να είναι ξένος, ένας foreigner. Τα μπαστάρδια δεν είναι ευπρόσδεκτα πουθενά. Ο Έλληνας μετανάστης έχει ζήσει το ρατσισμό στο πετσί του (υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια) και αυτό θα πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι αυτοί οι χαρτογιακάδες που "φιλοσοφούν" για το μεταναστευτικό και περί της φοβίας του Έλληνα για την αλλοίωση της ταυτότητάς του. Λες και υπήρξαν μετανάστες οι ίδιοι και γνωρίζουν...

Και για να μην μπερδευόμαστε για ρωτήστε και τους Αμερικάνους, στη κατεξοχήν μεταναστευτική χώρα, τι γνώμη έχουν για τους Μεξικανούς που περνούν καθημερινά παράνομα τα σύνορα για ένα καλύτερο αύριο και πλένουν πιάτα η καθαρίζουν σκάλες "κλέβοντας" θέσεις εργασίας από τους λιγότερο προικισμένους Αμερικανούς πολίτες? Αυτό λοιπόν μου φαίνεται περισσότερο βιοποριστικό παρά σωβινιστικό ζήτημα. Για να μην αναφερθώ στις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίων μεταναστών στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Χωρίς να θέλω να παρερμηνευτώ, δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα για να διατηρήσουμε τον Ελληνισμό ακέραιο. Αλλά σας παρακαλώ, μην υπεραπλουστεύεται την μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση, το οικονομικό, το εθνολογικό πρόβλημα για 15 λεπτά διασημότητας...


Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment