Wednesday, October 28, 2009

Μα για ένα τσιγαράκι?

Τις προάλλες είπαμε με ένα φίλο να επισκεφτούμε την Αγορά της Αρχαίας Αθήνας. Έμεινα πίσω να πάρω τα εισιτήρια και να δω εάν επιτέλους έχουν βγάλει έναν οργανωμένο χάρτη-οδηγό με πληροφορίες για το τι μπορείς να δεις μέσα στο χώρο της Αγοράς (ίσως την επόμενη φορά). Προχωρώντας τον βρήκα να κάθεται κάτω από μία ελιά καπνίζοντας το τσιγαράκι του. "Απαγορεύεται το κάπνισμα" του λέω, "Δεν είδα καμία πινακίδα", "Την είδα εγώ", "Καλά τώρα για ένα τσιγαράκι, όλοι καπνίζουνε", "Ναι αλλά αυτοί είναι τουρίστες"...

Ο Ανδρέας (ας υποθέσουμε ότι τον λένε Ανδρέα) έχει αφοσιωθεί τελευταία σε βιβλία τύπου "Η καταγωγή των Ελλήνων" και σε μελέτες γύρω από τον αρχάνθρωπο των Πετραλώνων. Αντιλαμβάνομαι την ανθρωπολογική σημασία της ευρέσεως ενός σκελετού ηλικίας 80 χιλιάδων χρόνων αλλά ποια η συνεισφορά του στην Αρχαία Ελληνική σκέψη? Μπορείς άραγε να τον βαπτίσεις Έλληνα και τί σημαίνει τελικά να είσαι Έλληνας. Είναι ο τόπος, η καταγωγή, η σκέψη, η αμφισβήτηση, η παιδεία?

Ποια η σημασία του να μελετάς τους Αρχαίους εάν άλλα διαβάζουμε, άλλα διδάσκουμε στα παιδιά μας και άλλα πράττουμε καθημερινώς. Η πινακίδα το λέει καθαρά. Απαγορεύεται το κάπνισμα, το φαγητό, το ποτό και τα σκυλιά. Τα σκυλιά δεν φταίνε σε τίποτα αλλά μάλλον την πληρώνουν και αυτά αφού πρέπει να διατηρήσουμε το χώρο καθαρό.

"Εάν οι άνθρωποι ξέρανε ότι κάνουν οι ίδιοι τους νόμους τους θα τους σεβόντουσαν? Έ σε αυτό απαντάνε οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Αρχαίοι Αθηναίοι,ναί , τους κάνουμε τους νόμους μας και όσο δέν τους έχουμε αλλάξει τους σεβόμαστε." (Κορνήλιος Καστοριάδης μέρος 4ο, 5:50 - 6:46)

Βγαίνοντας καθίσαμε στην Αγορά του Αδριανού για κεμπάπ και κρασάκι. Εκεί ευτυχώς η μόνη μας διαφωνία ήταν λευκό ή κόκκινο. Καμία αντίρρηση...

(Μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα σχετικά με την Αγορά της Αρχαίας Αθήνας).

Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment